از آنجائیکه هر سال مصادف با چهارشنبه آخر سال شاهد بعضی از اتفاقات در جامعه می باشیم که گاهاً منجر به نقص عضو یا مرگ افراد می شود، آموزش نوجوانان و جوانان ضروری به نظر می رسد.
از آسیبهای شایع می توان آسیب دست و پا را نام برد. شدید ترین آسیب ها نیز مربوط به صورت و چشم است .لازم به ذکر است که درمان آسیبهای چشمی بسیار طولانی می باشد و ممکن است حتی تا ماهها و سالهای بعد ادامه می یابد و منجر به تخلیه چشم و یا نابینایی شود.
پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری
1- مواد سوختی و ترقه را در مقادیر کم یا انبوه هرگز در منزل نگه داری نکنیم وهرگز به اقدام به ساخت مواد محترقه و منفرجه نکنیم.
2- به خاطرداشته باشید همواره استفاده نادرست و بی رویه از وسایل آتش بازی و روشن کردن آتش های بزرگ حوادث ناگواری بدنبال دارد.
3- کبریت و مواد آتش زا را از دسترس کودکان دور نگه داریم.
4- به فرزندان خود درمورد خطرات بازی با آتش و مواد محترقه و منفجره آگاهی لازم را بدهیم.
5- از پارک اتومبیل در کوچه ها و معابر تنگ خودداری کنیم چرا که آتش بازی در نزدیکی وسایل نقلیه که حامل بنزین و مواد سوختی هستند در صورت کمترین نشت و حتی در شرایط عادی این وسایل را مبدل به بمبی می گرداند که چاشنی انفجار آن کشیده شده است.
6- مراقب اعمال و رفت و آمد فرزندان خود بوده و به آنها جهت پرهیز از آتش و ترقه بازی و ساخت مواد منفجره دستی هشدار دهیم.
7- به صاحبان فروشگاههای مواد شیمیایی و رنگ فروشیها توصیه می کنیم که از فروش هرگونه مواد آتش زا و مواد شیمیایی به کودکان و نوجوانان خودداری نمایند.
8- حتی الامکان درب محل هایی مثل انبارداری، زیرزمین، بالکن ، پشت بام و ... را که ممکن است فرزندتان ترقه ها و مواد محترقه و منفجره را در این محل ها نگه داری نماید قفل نموده و از رفت و آمد فرزندان خود به این مکان ها ممانعت کرده و این محل ها را روزانه مورد بررسی و تفحص قرار دهیم.
9- در صورت روشن کردن آتش توصیه می گردد آتش در حجم کم باشد و از هیزم، کارتن خالی و امثالهم که دارای شعله زیاد می باشند استفاده نشود.
10- از ریختن مواد سریع الاشتعال مانند نفت، بنزین و ... بر روی آتش جدا خودداری کنیم.
11- از قراردادن ظروف تحت فشار از جمله کپسول ، اسپری ، حشره کش ها و ... بر روی آتش جداً خودداری کنیم .
12- از پرتاب فشفشه و موشک بر روی شاخه درخت ها، پشت بام و بالکن منازل خودداری کنیم.
13- وجود یک کپسول خاموش کننده آتش نشانی پودری در نزدیک محوطه آتش ضروری است.
14- قبل از ترک محل، حتماً از خاموش بودن آتش مطمئن شده و توسط مخزن آب باقیمانده آن را کاملاً سرد نموده و جمع آوری نمائیم.
15- در موقع پریدن از روی آتش از البسه بزرگ و گشاد و از نوع آتش گیر استفاده نکرده و از تجمع در اینگونه محافل خودداری کنیم.
16- در صورت بروز هرگونه حریق و یا حادثه ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با تلفن 125 تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهیم و در صورت آسیب دیدن فرد یا افراد با 115 تماس گرفته شود.
17- در شادی های فرزندان دلبندمان مشارکت کنیم تا همیشه نظاره گر گل خنده های شان باشیم .
18- با فرزندانمان در تهیه وسایل آتش بازی بی خطر و مفرح همراهی کنیم .
19- در تهیه وسایل آتش بازی بی خطر و مفرح فرزندانمان را همراهی کنیم و از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتشبازی دستی توسط آن ها اکیدا جلوگیری نماییم.
20- از نگهداری وسایل آتش بازی حتی به مقادیر بسیار کم در منازل ، زیرزمین ، محل کار و... و از حمل مواد محترقه و آتش گیر و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم در جیب لباس یا کیف جدا خودداری کنیم .
21- از نگهداری مواد محترقه و وسایل آتش بازی (حتی وسایل و مواد استاندارد) در نزدیکی وسایل حرارتی و برقی خودداری نماییم.
22- کودکان و نوجوانان از اقشار آسیب پذیر هستند استفاده از این مواد توسط آنان خطرات جدی بهمراه داشته سلامت آنان را به خطر انداخته و مرگ را به دنبال خواهد داشت.در صورت نگهداری مواد آتش بازی حتی از نوع کم خطر حتماً آن را در جای خشک و خنک نگهداری کنیم.
23- بقایای مواد آتش بازی را سریعاً جمع آوری نکنیم حتماً 15 تا 20 دقیقه صبر کرده بعد آن را جمع آوری کرده و در یک سطل محتوی آب بریزیم و سپس دفع کنیم. حتیالمقدور با ریختن مقداری خاک در زیر محل برپایی آتش، از آسیب رساندن به سطح آسفالت معابر جلوگیری شود.
24- پس از پایان مراسم در نظافت محله با کارگران شهرداری همکاری نماییم.
25- درصورت داشتن مواد محترقه و انفجاری حتماً از آن در بیرون محوطه خانه دور از محل مسکونی و جائی که علف های خشک و درختان موجود هستند استفاده کنیم.
26- همیشه در مواقع آتش بازی جهت اطفاء حریق مخزن آب یا کپسول آتش نشانی در دسترس باشد.
27- مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را به طرف افراد دیگر پرت نکنیم.
28- هیچگاه مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را در ظروف شیشه ای یا فلزی قرار نداده و استفاده نکنیم زیرا در صورت انفجار ذرات آن به اطراف پرتاپ شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد شد.
29- از نزدیک شدن به موادی که برای انفجار یا احتراق آماده کرده اند دوری کنیم زیرا خطر از دست دادن عضوی از بدن و یا مرگ را به همراه خواهد داشت. قطع عضو، ضایعه ای جبران ناپذیر است، لذا با پرهیز از رفتارهای پرخطر زندگی را برای خود و دیگران تلخ نکنیم.
30-از ریختن مواد سریع الاشتعال مانند نفت ، بنزین و غیره بر روی مواد آتش گیر و همچنین از قرار دادن ظروف تحت فشار از جمله کپسول، اسپری، حشره کش ها و غیره بر روی آتش خودداری کنیم.