- 1403/12/13 - 11:11
- زمان مطالعه : 4 دقیقه
- /ZfJU
پیرو حمله اخیر شغال به چند تن از همشهریان در منطقه عباس آباد
معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت شهرستان در گفتگویی به تشریح بیماری هاری و اهمیت واکسیناسیون در پیشگیری از آن پرداخت.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان آران و بیدگل، دکتر محسن قمصری با اشاره به این که بیماری هاری یک بیماری کشنده است که توسط ویروسی که به سیستم عصبی حمله می کند ایجاد می شود، بیان کرد: ویروس هاری در بزاق پنهان شده و معمولاً توسط گاز گرفتن حیوان یا انسان آلوده به فرد سالم منتقل می شود. فرم انتقال دیگر که چندان شایع نمیباشد ریخته شدن بزاق آلوده بر روی زخم باز، مخاط چشم، بینی و یا دهان است.
وی با بیان این که هاری یک مشکل جدی بهداشت عمومی در بیش از 150 کشور و منطقه، به طور عمده در آسیا و آفریقاست، افزود: این بیماری بین حیوان و انسان مشترک می باشد. طبق گزارش وزارت بهداشت عامل 99 درصد بروز بیماری هاری در انسان، گزش سگ می باشد. هنگامی که ویروس، سیستم عصبی مرکزی را آلوده میکند و علائم بالینی ظاهر میشود، هاری در 100 درصد موارد کشنده است.
رئیس مرکز بهداشت آران و بیدگل در ادامه تصریح کرد: در 6 ماهه اول سال 1403 ، 452 هزار و 178 مورد حیوان گزیدگی در کشور رخ داده که 13 مورد فوتی داشته است. همچنین در سال 1402 بالغ بر 386 هزار و 521 مورد حیوان گزیدگی اتفاق افتاده که 18 فوتی بر جای گذاشته است.
دکتر قمصری با اشاره به این نکته که اصلی ترین راه سرایت بیماری از طریق گازگرفتن حیوانات می باشد، اذعان داشت: هاری در انسان ناشی از گزش حیوان هار است. ویروس از طریق بزاق حیوان منتقل می شود. حیوانات مزرعه مانند سگ، گاو، اسب، بز، خرگوش و حیوانات وحشی مانند شغال، خفاش، گرگ، روباه و سمور در صورت ابتلا می توانند هاری را منتقل کنند.
وی در خصوص اولین و مؤثرترین اقدام پس از گزش توسط حیوان هار، گفت: در صورتی که شخصی مورد حیوان گزیدگی قرار گرفت، باید آرامش خود را حفظ کرده ولی گاز گرفتگی را نادیده نگیرد. زخم را به طور کامل با آب و صابون شسته و به سرعت به مرکز درمان-پیشگیری هاری شهرستان آران و بیدگل واقع در خیابان حضرت ولیعصر (عج)، بیمارستان سیدالشهداء (ع)، مرکز درمان پیشگیری هاری با شماره تماس 03154737766 مراجعه کنید تا مطابق دستورالعمل رفتار شود. امروزه با پیشرفت علم و ساخت واکسن بیماری های مختلف، هاری قابل پیشگیری است.
ایشان به علائم بیماری هاری اشاره کرد و افزود: علائم بیماری هاری در سگها، گربهها و راسوها ممکن است متفاوت باشد که عمدتاً شامل ترس، حالت تهاجمی، ریزش بزاق از دهان، بلع سخت، گیج بودن و تلوتلو خوردن و تشنج است. علائم بیماری هاری در حیوانات وحشی مبتلا ممکن است تنها شامل اختلالات رفتاری باشد. برای مثال حیوانی که به طور معمول فقط در شبها دیده میشود، به صورت سرگردان در طول روز دیده شود. علاوه بر علائم هاری ذکر شده در سگ و گربه، اسب، گاو، گوسفند و بز ممکن است گوشه گیر شوند، به خود آسیب برسانند و یا به نور حساس شوند.
معاون شبکه بهداشت و درمان آران و بیدگل در ادامه سخنان خود اظهار کرد: در صورت ابتلای انسان به بیماری بعد از طی دوره کمون (نهفتگی) علائم اولیه به صورت خستگی، بی اشتهایی، بیقراری، انداختن آب دهان، گاهی سوزش و خارش در محل گزیدگی بروز می کند. در مرحله تحریک پذیری علائم بی قراری، خروج کف از دهان، احساس خستگی، ترس از نور و ریزش اشک از چشم بروز پیدا می کند. انسان هار به طور کلی نسبت به تمام محرک های فیزیکی، شیمیایی، حسی و بویایی عکس العمل شدید نشان می دهد، ولی این عکس العمل ها و رفتارهای تهاجمی یک تا پنج دقیقه بیشتر طول نکشیده و در فواصل پیدایش آن ها بیمار خسته و کوفته، آرام و بی حال می افتد. بیمار به تدریج با افزایش و تشدید انقباضات عضلانی و نخوردن غذا و نیاشامیدن آب ناتوان و فرسوده شده و سپس وارد مرحله اغما می شود و در اثر انقباضات شدید عضله قلب و بالاخره فلج دستگاه تنفسی فوت می کند.
دکتر محسن قمصری در پایان این گفتگو، در خصوص پیشگیری از ابتلا به هاری بر موارد ذیل تاکید کرد:
- غذای حیوان خود را بیرون از منزل قرار ندهید. این کار باعث جذب حیوانات وحشی و ولگرد می شود.
- حیوانات وحشی نباید به عنوان حیوان خانگی نگهداری شوند. این کار نه تنها غیرقانونی است بلکه این حیوانات توانایی بالقوه مبتلا کردن صاحبان خود و سایرین را به هاری دارند.
- حیوان وحشی هار ممکن است رام به نظر آید ولی هرگز به آن نزدیک نشوید. به کودک خود بیاموزید که "هرگز" به حیوانات ناآشنا نزدیک نشود، حتی در مواردی که حیوان آرام به نظر می رسد.
- در صورتی که احساس می کنید یک حیوان غیرمعمول به نظر می رسد آن را به مراکز دامپزشکی اطلاع دهید.
- حیوانات خانگی را نزد دامپزشکتان برده تا واکسن های مناسب را تزریق کند.
- از در معرض تماس قرار گرفتن حیوان خانگیتان با سایر حیوانات جلوگیری کنید.
- گربه و سگ هایتان را درون منزل نگهدارید و بر سگهایتان هنگامی که خارج از منزل هستند نظارت داشته باشید.

نظر دهید